Dark Sky Terschelling

Dark Sky Terschelling bezorgt jou een mooie sterrenhemel

Het natuurgebied De Boschplaat op Terschelling is de mooiste plek om te genieten van een magische sterrenhemel. Dit natuurgebied is benoemd tot Dark Sky Terschelling Park door de Internationale Dark Sky organisatie IDA. Dit natuurgebied op Terschelling is het eerste Dark Sky Park van Nederland.‘De mooiste sterrenhemel op Terschelling.

Dark Sky Terschelling is een campagne op Terschelling, een Waddeneiland in de provincie Friesland in Nederland, dat zich richt op het behoud van de nachtelijke hemel. Terschelling is een van de weinige plekken in Nederland waar de nachtelijke hemel nog redelijk donker is en waar de sterren en planeten duidelijk zichtbaar zijn.
Het programma Dark Sky Terschelling wil de nachtelijke hemel beschermen door maatregelen te nemen om verlichtingsoverlast te verminderen, zoals het plaatsen van verduisteringsschermen op straatverlichting en het aanmoedigen van bedrijven om verlichting aan te passen.
Het programma wil ook educatie en toerisme rondom de nachtelijke hemel aanmoedigen, zoals stargazing tours en workshops.Wat is een Dark Sky Park?


Dark Sky Park Terschelling is één van de donkerste plekken op aarde. En daar zijn we hartstikke trots op.
In het Dark Sky Park op Terschelling kun je genieten van de sterren optimaal in het duister en zonder lichtvervuiling.
In het Dark Sky Park gebied De Boschplaat leven ook speciale dieren- en plantensoorten die gebaat zijn bij een natuurlijk mogelijke omgeving.

Meer over Dark Sky op de website van Dark Sky Terschelling

De Boschplaat, het Dark Sky Park
Het Europees Natuurreservaat De Boschplaat is bijna een derde deel van het eiland.
Er wonen geen mensen op De Boschplaat. Wel leven hier talloze planten en vogelsoorten. Je kijkt je ogen uit als je dit natuurgebied binnenkomt. Wist je dat er wel zo’n 70 verschillende soorten vogels op dit eiland te vinden zijn?

Tips voor het Dark Sky Park
● Het Dark Sky Park is het mooiste met weinig maanlicht. Dit is tijdens de nieuwe maan.
● Kleed je warm aan.
● Neem genoeg drinken mee.
● Neem voor extra zicht een verrekijker mee.


Speciale evenementen:
Nacht van de Nacht 27 & 28 oktober 2023
Ga sterren tellen in het donker
Sterrentocht Natuurlijk Oosterend


SPECIALE WINTER CAMPAGNE 2023-2024

Overnachten in Oosterend

Na jouw Dark Sky avontuur wil je heerlijk overnachten in de rustige omgeving. Oosterend is het meest oostelijk gelegen dorp op Terschelling en tevens ook het authentiekste dorp van het Friese Waddeneiland. Oosterend is omgeven door strand duinen, kwelders, polders en de Waddenzeedijk. Alle karakteristieke landschapskenmerken van de Wadden komen hier samen. Ga in de avond op excursie in De Boschplaat en daarna terug in het rustige dorpje Oosterend.

Nagenieten van de Dark Sky Na je mooie avontuur in het Dark Sky Park kun je in Oosterend nog nagenieten. Oosterend is ook één van de weinige plekken in Europa die het meest vrij is van lichtvervuiling. Met deze natuurlijke eigenschappen van Oosterend verbinden de diverse Waddengoud-ondernemers zich, van logies accommodatie tot boerderijwinkel.
De gastheren en -vrouwen van Oosterend werken veel samen om de toerist een mooie persoonlijke beleving te geven. “Diverse beleef arrangementen ontstaan er tussen bedrijven. Deze samenwerking zet Oosterend en haar bijzonderheden nog beter op de kaart”, vertelt Arno van der Veen, voorzitter van Stichting Natuurlijk Oosterend.

Ga jij het avontuur aan in het Dark Sky park in Terschelling?

Beleef Terschelling via


© copyright 2024 Waddenreisburo.nl | sitemap | Privacyverklaring | Sortering Zoek & Boek resultaten